De Morvan: Het Parc Naturel Régional du Morvan is sinds 1970 een beschermd natuurgebied. Morvan, van het Keltisch ‘Mar’ = zwart en ‘Vand’ = gebergte, is een bergachtig gebied, een uitloper van het Centraal Massief en bestaat voornamelijk uit granietgesteente.

a
IMG_3617 web

De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 meter, gevolgd door Mont Préneley met 855 meter. Ook de Mont Beuvray behoort tot de hoge toppen. Hier zijn boven op de berg unieke archeologische opgravingen te bezichtigen van een authentieke Gallische stad uit de 2de eeuw voor christus.

De Morvan leent zich bij uitstek voor wandel- en fietstochten, er ligt een uitgebreid en afwisselend netwerk van wandelpaden door bosrijke gebieden en uitgestrekte weidelandschappen. De vele meren en rivieren die dit gebied rijk is, lenen zich voor watersportactiviteiten maar zijn tevens populair bij de visser die een rustige middag aan de waterkant wil doorbrengen. Het Lac des Settons bijvoorbeeld, is populair vanwege de vele kleine strandjes, de bootverhuur en de eethuisjes. Het Lac de Pannecière is meer voor de rustzoeker om lange wandelingen langs de waterkant te maken of een hengel uit te gooien.

Op cultureel gebied kunt u de diverse musea bezoeken, zoals het verzetsmuseum of het kostuummuseum, of de voor de bezoeker opengestelde, veelal nog bewoonde, kastelen. Een interessante en tevens mooie wandeling biedt de Mont Beuvray; een archeologisch nederzetting met museum waar u na een gemoedelijke wandeling een overweldigend uitzicht over de streek heeft.

Bijzondere plaatsen zijn bijvoorbeeld Vézelay, een bedevaartsoort dat u zeker een bezoek moet brengen. Of Beaune in Côte d’Or, bekend om zijn Bourgogne wijnen, proeflokalen en uitgestrekte wijnvelden die zeker in de nazomer een prachtig uitzicht bieden.

De vele kleine dorpjes in de omgeving hebben veel te bieden op culinair en cultureel gebied. Er zijn vele weekmarkten waar u zeker de vermaarde streekspecialiteiten moet proberen zoals de Terrines du Morvan (vleesprodukten) en de Confitures du Morvan (jam) en natuurlijk de Morvan miele (honing) de zuiverste honing die u ooit zult proeven. Uiteraard zijn er ook volop leuke brocantes (antiekzaakjes) en vide-greniers (rommelmarkten) voor de liefhebbers.

Dit is maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden in de directe omgeving.De Morvan: Het Parc Naturel Régional du Morvan is sinds 1970 een beschermd natuurgebied. Morvan, van het Keltisch ‘Mar’ = zwart en ‘Vand’ = gebergte, is een bergachtig gebied, een uitloper van het Centraal Massief en bestaat voornamelijk uit granietgesteente.

DSCN0907 web
IMG_3618 web