WANDELEN

De Morvan nodigt u uit tot actieve, gezonde recreatie. Wandelen in de Morvan is plezier voor jong en oud. Of u nou een ervaren wandelaar bent, die van grote afstanden en heuvelachtige rotsen houdt, of dat u het liever rustig aan doet en op uw gemak wat door de bossen kuiert. Aangezien de wandelpaden generaties lang de enige verbinding tussen dorpen was, brengen uw wandelschoenen u op de meest bijzondere, historische en archeologisch plekken. Met prachtige vergezichten en bijzondere doorkijkjes. U kunt vanaf de gite al beginnen met een prachtige wandelingen naar het het mooie meer van Pannecière .

wandelen met een gids
In de zomer worden, overal in  de Morvan, er vele wandelingen georganiseerd. Regelmatig wort er vanaf de camping een wandeling met gids georganiseerd. Die kan u fantastische verhalen vertellen over de heilige bomen uit de Keltische tijd. Of u laten zien waar het verzet in de tweede wereldoorlog, dat in de Morvan heftig was, zijn subtiele sporen heeft achtergelaten. Ook zijn er tochten waar speciaal aandacht besteed wordt aan de flora en de fauna. De bossen zijn vol grote en kleine wetenswaardigheden die u tijdens zo’n wandeling  vakkundig uit de doeken gedaan worden.

wandelen langs wijnvelden
Of wat dacht u van een wijnwandeling door de wijnstreken (randonneés dans les Vignobles Bourguignons) waardoor de Morvan omringd wordt: Chablis, en de heerlijke Bourgognes: Tannay, Nuits-Saint-Georges, Saint-Romain. Zie verder “wijnproeven”.

de “Grand Randonnées”
Voor de professionele wandelaar: de GR 13, zowel als de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela (GR 654)  lopen via de Morvan. Ook is er een tocht van 220 kilometer en 10 etappes te doen, via de  meren van de Morvan.


FIETSEN

Wie de Morvan zegt, zegt fietsen  Zowel VTT als de “gewone” fiets. VTT staat voor  Vélo Tout Terrain, onze mountainbike.
Het regionale park de Morvan heeft een netwerk van meer dan 2000 kilometer van afgebakende fietspaden voor VTT. Er zijn circuits uitgezet van 6 tot 48 kilometer. Meer informatie kunt u vinden bij de plaatselijke VVV’s.
In de zomer worden tochten georganiseerd onder begeleiding. O.a. in Ouroux-en-Morvan, een plaatsje 10 km van de camping. WIlt u daarover meer weten dan kunt u langs het VVV gaan in Ouroux of bellen: 00 33 3 86 78 20 11. Een e-mail sturen kan ook. Zie pagina nuttige adressen

Ook het “gewone” fietsen zit de Fransen in het bloed. Denkt u maar aan de Tour de France. Hoewel u hier wel een fiets met goede versnellingen moet hebben. De Morvan is heuvelachtig en dat is soms lastig klimmen! Heeft u een goede fiets dan kunt u genieten van de kleine weggetjes die van dorpje naar dorpje slingeren, langs riviertjes en kanalen. Ook hiervoor is een gids bij het VVV beschikbaar met 48 routes.


PAARDRIJDEN

In zo’n mooie, bosrijke omgeving als de Morvan mag natuurlijk het paardrijden niet ontbreken. Dat vinden de Morvandezen ook. Overal vindt u maneges. Om er een paar te noemen die op minder afstand dan 15 kimlometer van onze gite zijn: op 5 km van de camping in Chateau-Chinon, Anost (15 km), Dun-les-Places (15 km), Mhère (8 km). Ook worden er tochten georganiseerd en kunt u een tocht maken in  een karretje voortgetrokken door paarden. Ook kunt u tochten maken met een ezel. Meer informatie vindt u bij de verschillende VVV’s


RUSTIG

Zoals gezegd kenmerkt het meer van Pannecière. Het meer wordt bezocht door vissers, zonne-aanbidders en zwemmers. Het is er heerlijk als u rustig wilt zwemmen. U kunt ook  kayaks en kano’s huren rondom het meer en waterfietsen in Vauminot.
Zoekt u meer vertier dan kunt u naar het Lac des Settons, 15 km verderop. Daar wordt naar hartelust gewaterskied, gezeild, er worden rondvaarten georganiseerd etc.


SPORTIEF & AVONTUURLIJK

Mocht u de indruk krijgen dat er in de Morvan enkel  geluierd kan worden, dan heeft u het mis. Voor diegenen onder u die liever actief in en op het water zijn, ja zelfs houden van avontuurlijk waterplezier, is er een ruime keuze. U kunt zeilen, raften, kayakken, monoskiën, waterskiën, zwemmen in snelstromend water, surfen en nog veel meer. De meeste van deze activiteiten vinden plaats bij het meer van Settons, op zo’n 15 kilometer van de gite vandaan. Daar wordt ook ieder jaar een thriathlon georganiseerd. Ook bij het meer van Chaumeçon kunt u raften en “hydrospeed”en. Dus keuze genoeg. Informeert u zich bij de VVV’s.


ANDERE SPORTIEVE BUITENACTIVITEITEN IN DE MORVAN

Er is in de Morvan eigenlijk te veel te doen om op te noemen. U kunt er golfen o.a. in Autun, of mini-golfen, motor-crossen, karten, tennissen, boogschieten, etc. etc. U kunt in Anost (15 km) zelfs een tocht maken met een luchtballon. Hier volgen wat franse telefoonnummers, mocht u meer informatie willen. U kunt ook contact opnemen met het VVV (zie pagina nuttige telefoonnummers).

-klimmen 00 33 3.86.59.42.71
-karten 00 33 3.86.78.79.00
-golfen 00 33 3.86.58.18.30
-survival: 00 33 3.86.36.92.98
-luchtballon 00 33 3.85.82.70.85

 

MARKTEN

Hier volgt een overzicht van de markten en foires, in alfabetische volgorde van de plaatsen en stadjes

Anay-le-duc: iedere do-ochtend. Nachtmarkt iedere donderdag in juli en aug.

Autun: iedere woensdag- en vrijdagochtend (leuke markt, ook overdekt gedeelte)
Chateau-chinon: iedere zaterdag ochtend (klein, maar lekkere groenten en fruit). En iedere 2e maandag van de maand een grotere markt
Chatillon-en-Bazois: donderdagochtend
Corbigny: vrijdagochtend,  en de tweede maandag van de maand
Etang-sur-arroux (waar ook de emmaüs zit, maar die is op maandag niet open) 2e maandag van de maand
Gien sur cure: donderdag eens in de 15 dagenLiernais: iedere dinsdag ochtend

Luzy: ieder vr-ochtend en de eerste vrijdag van de maand
Montsauche-les-settons: iedere do. in juli en aug:
rive droite du lacMoulins-engilbert: 1e dinsdag van de maand
Ouroux-en-Morvan: ieder zo-ochtend (klein)
Quarré-les-tombes: iedere dinsdag en zondag
St leger-sous-beuvray: 15 augustus grote regionale markt

Saulieu: iedere donderdag en za-ochtend